SI

I

EN


Moč iskrenosti

Dvorana Union, Maribor

13. 9. 2019 ob 19:30

Haydnova filharmonija
Barnabás Kelemen, dirigent 
Nicolas Altstaedt, violončelo


 
Joseph Haydn: Uvertura k operi Filozofova duša, ali Orfej in Evridika, Hob. 28:13
Dmitrij Šostakovič: Koncert za violončelo in orkester št. 2, op. 126
***
Franz Schubert: Simfonija št. 5 v B-duru, D 485

 

Drugi koncert rezidenčnega orkestra Festivala Maribor, Haydnove filharmonije, bosta zaznamovala glasbenika, ki ju poznamo po njuni neposrednosti in iskrenosti, pogumu, da na odru razgalita najintimnejša čutenja, ter zmožnosti zaobjema vseh skrajnosti, ki jih glasba lahko izrazi. S svojo pronicljivostjo, intuicijo in neustrašenostjo sta Barnabás Kelemen, ki ga bomo ob tej priložnosti spoznali tudi kot dirigenta, in Nicolas Altstaedt, solist večera, zares poklicana za izvedbo glasbe, ki se dotika tako filozofskega kot čustvenega in inovativnega.

V večer nas bo uvedel zreli Joseph Haydn oziroma uvertura k njegovi zadnji in iz nepojasnjenih razlogov za časa njegovega življenja nikoli izvedeni operi Filozofova duša, ali Orfej in Evridika. Šostakovičev koncert za violončelo, ponotranjeno delo epske glasbene naracije, ki velja za enega od primerkov najbolj izpovedne čisto inštrumentalne glasbe, nas bo potegnil še dlje v dramo, ki se lahko odvija globoko v človekovi notranjosti. Za nenavadni obrat pa bo poskrbel Schubert, ta izjemni poznavalec človekove duše in njenih hrepenenj, z vedro Peto simfonijo, ki prekipeva od življenjske energije in nas hkrati spomni na lahkotno lepoto življenja.

 

Koncert je del Orkestrskega cikla 2019/2020 Narodnega doma Maribor.

* Vstopnice: za abonente Orkestrskega cikla v sklopu abonmaja / festivalski abonma 60 € / 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel