SI

I

EN


Haydnova filharmonijaHaydnovo filharmonijo, rezidenčni orkester palače Esterházy, je leta 1987 ustanovil Ádám Fischer. Tedaj se je imenovala Avstrijsko-madžarska Haydnova filharmonija, sestavljali pa so jo člani Dunajske filharmonije in Madžarske nacionalne filharmonije. Fischerjev namen je bil združiti izbrane glasbenike obeh držav še pred padcem »železne zavese«, da bi skupaj presegali meje s preigravanjem del Josepha Haydna.

Nicolas Altstaedt je v sezoni 2015/2016 prevzel umetniško vodstvo orkestra, ki od leta 2016 nastopa zgolj še pod imenom Haydnova filharmonija. Poleg tega je orkester nastopil z Marcom Minkowskim, Alexandrom Lonquichom, Francoisom Leleuxom, Sharon Kam in Mikkom Franckom.

Orkester je mednarodno zaslovel z obsežnimi turnejami tako po Avstriji in Madžarski kot preostali Evropi ter v ZDA, na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem. Da se razvija v pomembno mednarodno telo, dokazujejo tudi številna vabila k sodelovanju z Dunajsko koncertno hišo in dunajskim Glasbenim združenjem, z Müpo iz Budimpešte, Festivalom Schubertiade v Schwarzenbergu, Glasbenim združenjem v Gradcu, dvorano Tonhalle v Zürichu, Festivalno dvorano Baden-Baden, berlinsko Filharmonijo, Nacionalnim avditorijem Madrid, barcelonskim koncertnim prizoriščem Palau de la Musica Catalana ter BBC Proms v Londonu in newyorškim festivalom Mostly Mozart.

Orkester je med letoma 1987 in 2001 pod vodstvom Ádáma Fischerja posnel vse Haydnove simfonije za založbo Nimbus; posnetki simfonij št. 40 do 54 so bili nagrajeni s priznanjem »najboljše v letu« angleške glasbene revije Gramophone. Med letoma 2004 in 2008 sta Ádám Fischer in Haydnova filharmonija ponovno posnela Haydnove Londonske simfonije, ki so si leta 2006 in 2008 prislužile odmevno nagrado Echo Klassik. Posnetek Mozartovega Koncerta za klarinet s Sharon Kam je leta 2011 prejel nagrado Diapason D'or.

Haydnova filharmonija je rezidenčni orkester Festivala Maribor 2018 in 2019.

Otvoritveni koncert

10. 9. 2019 19:30

Moč iskrenosti

13. 9. 2019 19:30