SI

I

EN


O festivalu 2019: Premoščamo in povezujemo

Drage ljubiteljice in ljubitelji glasbe,

verjetno ste že opazili besede in simbole, ki spremljajo naše objave. In zakaj simbolizirajo naš festival? Preprosto: po našem mnenju imajo z glasbo prav toliko skupnega kot z vsemi drugimi posebnimi stvarmi, ki igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Zaznamujejo naše glasbenike, ki nas zvabijo globoko v tiste razsežnosti glasbe, katerih prej niti slutili nismo, odpirajo nam nove razglede in nove uvide, nas povezujejo ter kažejo, da so nekatere meje namišljene in puhle. To jim uspeva s svojo predanostjo, vero v sporočilo, ki ga prenašajo z glasbo, s svojo strastjo do umetnosti, ki nemara povsem zasvoji z neusahljivim bogastvom in zaradi katere se povezujejo z drugimi umetniki in z občinstvom; in za vse to je potrebna zvrhana mera napora, ne manjša od naporov, ki jih vlagajo v svoje udejstvovanje vrhunski športniki.

Če se vam zdi, da je zasledovanje teh vrednot preveč izzivalno in preintenzivno za mirni potek vsakdana, potem si vsekakor privoščite obisk festivala. Kajti Festival Maribor je pravi kraj za preseganje vsakdana; lahko je izgovor za uresničevanje skritih želja in idealov, ki si jih ne upamo izživeti v »normalnem« življenju. Kakor vzporedni svet je, v katerem se predstavi tudi tisto, kar je nepredstavljivo.

Festival Maribor je priložnost za odkrivanje novega, drugačnega. Je priložnost za nas, da vas izzovemo in iztirimo iz udobnosti. Je kot vrtiljak doživetij in občutenj. Pomeni pripravljenost na presenečenja in s tem odprtost, katere si morda ne dovolimo pogosto. Prav noben koncert, ki ga bomo v življenju še obiskali, ne bo takšen, kot je kateri izmed festivalskih. Izkušnje in spoznanja, ki jih odnesemo domov po takšnem nevsakdanjem dogodku, nas nedvomno za vedno zaznamujejo in znajo spremeniti naše dojemanje celo najbolj standardnega koncertnega sporeda.

V glasbi »pretresov« sicer nikoli ni manjkalo, Maribor ni izjema. Prav letos se spominjamo dveh obletnic dogodkov, ki sta zarezala v predvidljivost koncertnih prireditev: mineva namreč 50 let od prvega Festivala baročne glasbe ter 25 let, kar se je ta prelevil v inovativni festival komorne glasbe z imenom Glasbeni september. Oba ta predhodnika Festivala Maribor sta v svojem času predstavljala izzive tako za glasbenike, ki so se spoprijemali z glasbo, katere dotlej niso še nikoli izvajali, kot tudi za občinstvo, ki je prihajalo na koncerte radovedno in z enim samim pričakovanjem – da bi slišali glasbenike s prodornim sporočilom.

Tovrstni festivali nas spomnijo, da so predalčki, ki smo jih vajeni, navidezni. Kdo, denimo, lahko pokaže, kje je meja med jazzom, klasiko in elektronsko glasbo? Kje je meja med umetnostmi? Pogosto se pokaže, da so meje, ki si jih postavljamo, jasne in razmejujoče kakor megla. Vsekakor so meje včasih potrebne, recimo za to, da se glasbeno profiliramo. A v resnici je glasba vsepovsod, preliva se tja, kamor želijo njeni ustvarjalci, sklepa nova prijateljstva, pristaja na neverjetne izmenjave in se podaja v nezaslišane pustolovščine.

Zato bo Festival Maribor 2019 še toliko bolj v znamenju premoščanja in povezovanja. Tukaj se bosta družila simfonični orkester in elektronska klubska glasba, staro renesančno glasbilo in sodobna improvizirana glasba, sproščeno občinstvo in otroci na koncertu klasične glasbe, narava in glasba!

Pridružite se nam v slavju odprtosti, srčnosti in povezovanja. Izkoristite priložnost in okusite klasiko v času festa, kjer je čas za vse drzno, za strast, za predanost, za vero in zasvojenost, za povezovanje in napor!

 

Vaša, 

Barbara Švrljuga Hergovich
Vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor
Narodni dom Maribor