SI

I

EN


Nicolas AltstaedtNemško-francoski violončelist Nicolas Altstaedt je danes eden najbolj iskanih in vsestranskih umetnikov. Kot violončelist, dirigent in umetniški vodja se posveča repertoarju, ki se razteza od baročne do sodobne glasbe.

Altstaedt je leta 2010 prejel nagrado Credit Suisse za mladega glasbenika, nato pa je na Festivalu Luzern nastopil z Dunajskimi filharmoniki pod vodstvom Gustava Dudamela. Odtlej redno nastopa s svetovnimi orkestri, kot so Tonhalle iz Züricha, Češka filharmonija, orkester Metropolitan iz Tokia, Simfonični orkester iz Melbourna in vsi orkestri BBC-ja, ter dirigenti, kot so sir Roger Norrington, sir Neville Marriner, Vladimir Aškenazi in Andrew Marcon.

Nicolas nastopa kot solist in skupaj z glasbenikoma Fazilom Sayem in Alexandrom Lonquichom v najbolj prestižnih dvoranah in festivalih po svetu. Kot komorni glasbenik nastopa z Janine Jansen, Vildo Frang, Tabeo Zimmermann, Christianom Tetzlaffom, Leifom Ovetom Andsnesom, Andreasom Ottensamerjem, Pekko Kuusistom, Jörgom Widmannom, Lawrenceom Powerom, Antoinom Tamestitom, Jonathanom Cohenom in ansamblom Quatuor Ébène.

Leta 2012 je Gidon Kremer Altstaedta izbral za svojega naslednika na mestu umetniškega direktorja Festivala komorne glasbe Lockenhaus, leta 2014 pa je na njegovo željo nasledil Adama Fischerja kot umetniški direktor Orkestra Haydnove filharmonije, s katerim redno nastopa v dunajski koncertni hiši Konzerthaus, na Festivalu Esterházy ter gostuje na Kitajskem in Japonskem.

Nicolas Altstaedt izvaja krstne izvedbe novih del in kompozicije skladateljev, kot so Thomas Ades, Jörg Widmann, Thomas Larcher, Matthias Pintscher, Bryce Dessner, Nico Muhly in Fazil Say.

Njegov novi posnetek koncertov za violončelo C. P. E. Bacha, ki jih je izvedel z Arcangelom in Jonathanom Cohenom, je izšel pri založbi Hyperion in je prejel nagrado Concerto 2017 Glasbene revije BBC. Njegov zadnji posnetek s Fazilom Sayem, ki je izšel pri založbi Warner Classics, je bil nagrajen s priznanjem Edison Klassiek 2017.

Nicolas Altstaedt je bil umetnik nove generacije BBC 2010–2012 in prejemnik štipendije ustanove Borletti Buitoni leta 2009. V sezoni 2018/2019 je deloval kot rezidenčni umetnik orkestra Severozahodnega nemškega radia Elbphilharmonie v Hamburgu.

S Festivalom Maribor sodeluje od leta 2016.

Otvoritveni koncert

10. 9. 2019 19:30

Moč iskrenosti

13. 9. 2019 19:30

Magija dvojice

14. 9. 2019 19:30