SI

I

EN


Zgodovina

Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september in od le-tega nasledil pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Festival vabi vrhunske glasbenike, domače in tuje, ki glede na vsebinsko iztočnico festivala izvajajo skrbno izbrane sporede in to v različnih zasedbah – od komornih do orkestrskih.
Že več kot pol stoletja


Festival Maribor se je razvil iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu (od 1964) v organizaciji mariborske Koncertne poslovalnice.
Leta 1968 je bil na pobudo dr. Sergeja Vrišerja in pianista Janka Šetinca pri Koncertni poslovalnici ustanovljen Festival baročne glasbe, ugledna mariborska prireditev z nekaj desetletno tradicijo. Ob festivalu in zanj je bil ustanovljen ansambel Collegium Musicum, s spremenljivo zasedbo, a stalno izvajalsko odličnostjo članov.

Festival Maribor
Collegium Musicum Maribor z Jankom Šetincem (1973)

Leto 1994 je zaznamovala ponovna sprememba programskega koncepta festivala in novo ime – Glasbeni september. Iniciator programske zasnove in umetniški vodja festivala je postal pianist in profesor Janko Šetinc. Čeprav zamišljen kot močno razširjen in izvajalsko okrepljen baročni festival, se je Glasbeni september od tega koncepta vse bolj oddaljeval.

Edinstvenost


Osnovno vodilo je postala lastna unikatna festivalska produkcija, ki jo je odlikoval pretanjen programski izbor, visok izvedbeni nivo (na festivalu so sodelovali priznani komorni glasbeniki z vsega sveta) in svojevrsten, v naši deželi edinstven način organizacije.

Svoja prizorišča je festival širil tudi v okoliške kraje (Ptuj, Slovenj Gradec, Dornava, itd.) in se postopoma razvil v enega najvidnejših festivalov klasične glasbe v Sloveniji.

Idejnega vodjo Glasbenega septembra, Janka Šetinca, je kot umetniški vodja festivala nasledil hornist Radovan Vlatković, ki sodi med najbolj priznane komorne glasbenike na svetu.


Radovan Vlatković (Glasbeni september 2004)

Nove dimenzije, novo ime


Z letom 2008 je festival pridobil nove dimenzije in novo ime – Festival Maribor. Pod vodstvom izjemnega violinista, dirigenta in skladatelja Richarda Tognettija je festival ohranjal lastno produkcijo in posebej za festival sestavljene programe in zasedbe. Povečalo se je število koncertov, ob komornih koncertih pa so bila z uvedbo Orkestra Festivala Maribor na sporedu tudi simfonična dela.


Richard Tognetti (Festival Maribor 2008)

Festival Maribor ne sledi togo zasnovani programski rdeči niti, pač pa prinaša navdahnjeno mešanico skladb, stilov in umetnikov, ki popeljejo poslušalca na zanimivo in nepredvidljivo pustolovščino.

Gre za postmodernističen pristop h glasbi ali kot pravi Adorno – ne le duhovna usmerjenost, pač pa edini možni pristop h kulturi 21. stoletja.


Nicolas Altstaedt (Festival Maribor 2017)
Arhiv