SI

I

EN


Magija dvojice

Viteška dvorana Pokrajinskega muzeja Maribor

14. 9. 2019 ob 19:30

Barnabás Kelemen, violina
Katalin Kokas, violina in viola 
Nicolas Altstaedt, violončelo


 
Johann Sebastian Bach: Dvoglasne invencije, BWV 772–786 (prir. Fabrizio Ferrari za violino in violo)
Zoltán Kodály: Duo za violončelo in violino, op. 7
***
Béla Bartók: Duo za dve violini, Sz. 98, BB 104 (izbor) 

 

Trije glasbeniki tega večera se bodo, v nasprotju z očitnim pričakovanjem, izmenjavali v dvojcih, in to ne naključno: rdeča nit njihovega spletanja se bo vrtela okrog vodila »manj je več«. Iskali bodo osnovne vzgibe glasbenega izraza in izvorna glasbena načela, da bi z njimi stkali neverjetne povezave: med kanoničnim, v stare trakte zakopanim stvariteljem klasične zahodnoevropske glasbe in skladateljema z roba moderne Evrope, ki sta osnovna gibala glasbenega izražanja iskala na še neraziskanem terenu, redko poseljenih ravnicah svoje domovine. Ko je Johann Sebastian Bach slavil dur-molovski sistem in umetno čistost glasbene uglasitve, je bilo naravno žrtvovano za to, da bi neprekinjeno krožile harmonije – in s tem glasba, kakršno poznamo in imamo radi še danes. V njegovih invencijah, izvorno namenjenih klavirju, dve čisti glasbeni liniji šele nakazujeta vse harmonične potenciale, ki jih je nato kasnejši razvoj v glasbi pritiral do neskončne zapletenosti. Madžara Béla Bartok in Zoltán Kodály sta dve stoletji pozneje iskala pot nazaj k izvoru in sta prisluhnila na videz preprosti tradicionalni glasbi svojega ljudstva. Bolj ko sta
poslušala, širše se jima je razpiral univerzum novih glasbenih možnosti.

Prisluhniti tema glasbama na istem koncertu in ugotoviti, da najgloblja spoznanja vedno vodijo v najčistejšo redukcijo, to bo morda ena izmed izkušenj, ki jih bomo odnesli domov. Morda nas bo presunila tudi polnoživost, ki jo glasba vseh treh mojstrov prenaša čez desetletja, celo stoletja, da bi hitreje pognala kri tudi modernemu človeku. Pri tem imamo v mislih tako občinstvo kot pare, ki se bodo tega večera izmenjavali na odru: Nicolas Altstaedt in njegova karizmatična madžarska koncertna partnerja in prijatelja, Katalin Kokas in Barnabás Kelemen, ki se vzajemno navdihujejo in gradijo mostove med zahodom in vzhodom, nemškim in madžarskim, kanoničnim in marginalnim, da bi glasbo povezali v Glasbo.

 

* Vstopnice: festivalski abonma 60 € / 20 € / predprodaja 16 € / upokojenci 16 € / študenti, invalidi 10 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel