SI

I

EN


Katalin KokasMadžarka Katalin Kokas je mojstrica tako na violini kot violi. Že zgodaj je osvojila  številne pomembne nagrade in pričela uspešno koncertno kariero, v kateri imata poleg solističnih nastopov osrednjo vlogo komorna glasba in sodelovanje pri matičnem godalnem kvartetu. Od leta 2004 poučuje violino na Akademiji Franza Liszta v Budimpešti.

Je ustanoviteljica mednarodnega festivala komorne glasbe v Kaposváru, ki ga je nekaj časa tudi umetniško vodila. Pod njenim vodstvom so tam nastopili imenitni glasbeniki Joshua Bell, Pekka Kuusisto, Zoltán Kocsis in Ferenc Rados.

Kot koncertna solistka in komorna glasbenica je sodelovala s slavnimi glasbeniki, denimo Zoltánom Kocsisom, Miklósem Perényijem, Michaelom Sternom, Kobajašijem Ken-Ičirom, Alexandrom Longquichom, Pekko Kuusistom, Guyjem Braunsteinom, kvartetom Chilingirian, ter Komornim orkestrom iz Bratislave, Izraelskim komornim orkestrom, Komornim orkestrom Franza Liszta ter orkestri iz Slovaške, Severne in Južne Amerike, Južne Afrike in seveda Madžarske. Na svoje festivale so jo vabili Gidon Kremer in Nicolas Altstaedt (Lockenhaus), Steven Isserlis (Prussia Cove), Isabelle van Keulen (Delft), Elena Baškirova (Jerusalem), András Schiff (Ittingen) in Dimitri Slobodeniuk (Korsholmo).

Za svoje dosežke je prejela več uglednih madžarskih priznanj, in sicer več štipendij Annie Fischer, nagrado Ferenca Halásza, medaljo mesta Kaposvára, državno nagrado Franza Liszta in junior prima. Izdala je šest albumov za založbi Hungarton in BMC.

Magija dvojice

14. 9. 2019 19:30