SI

I

EN


Zaključni koncert: Ni meja, ni nasprotij

Dvorana Union, Maribor

19. 9. 2019 ob 19:30

No Borders Orchestra
Premil Petrović, dirigent


 
Drasko Adžić (Srbija): B Matinee
Drinor Zymberi (Kosovo): Trance
Samuel Barber: Adagio za godala
Davor Branimir Vincze (Hrvaška): Dark Room
Arvo Pärt: Fratres
Danijel Žontar (BiH): Afterparty
Darija Andovska (Severna Makedonija): FairVent

 

Za zaključek festivala, ki je ves v znamenju preseganja meja, težko izberemo ustreznejši orkester, kot je No Borders Orchestra, zasedba, ki je meje popolnoma izbrisala. Orkester brez meja namreč sestavljajo izbrani mladi glasbeniki iz vseh šestih republik nekdanje Jugoslavije ter drugih »mladih« evropskih držav vzhodne Evrope. Ti tako povezujejo ne le različna geografska in kulturna porekla, temveč tudi različne glasbene svetove.

Vznemirljiva mešanica zaznamuje tudi njihov koncertni spored. Čaka nas trk dveh na videz nezdružljivih glasbenih svetov, klasične in elektronske plesne glasbe, ki skupaj ustvarjata popolnoma nov glasbeni univerzum. V ta namen je orkester naročil nova dela petih mladih skladateljev s področja nekdanje Jugoslavije. Vse te nove, sodobne in eksperimentalne skladbe je navdihnila glasbena scena slavnega berlinskega kluba Berghain. Letošnja turneja orkestra bo tako obeležila tudi trideseto obletnico padca Berlinskega zidu. In ta simbolično pade tudi v novih skladbah mladih skladateljev, ki v prepletu svojega glasbenega jezika s sodobnim technom presegajo žanre ter ustvarijo nov in svež zvok, ki brezmejno slavi nove poti in možnosti.

 

* Vstopnice: festivalski abonma 60 € / 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,5 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel