SI

I

EN


Premil PetrovićPremil Petrović je iniciator in umetniški vodja No Borders Orchestra. Dirigiranje je študiral na Akademiji Hannsa Eislerja v Berlinu. Prejel je ugledno štipendijo Musik Theater Heute, ki jo podeljuje Akademija Nemške banke.

Leta 1996 je ustanovil glasbeno gledališče Cinema REX, eno pomembnejših politično angažiranih beograjskih prizorišč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Trenutno živi v Berlinu in dirigira različnim orkestrom po svetu ter gostuje na mednarodnih festivalih. Ukvarja se z izvedbami stare, klasicistične, romantične in sodobne glasbe ter opernega in simfoničnega repertoarja. Za dosežke na področju sodobne glasbe je prejel nagrado Hannsa Eislerja.

Pogosto dirigira v eksperimentalnem glasbenem gledališču; za film Pierrot Lunaire Brucea LaBrucea, ki je bil leta 2014 izveden na Bernienalu in je prejel nagrado Teddy, je posnel novo izvedbo Schönbergove glasbe.

Leta 2015 je pri založbi Deutsche Grammophon izšel njegov prvi posnetek z No Borders Orchestra, s katerim že pripravljajo naslednji posnetek.