SI

I

EN


No Borders OrchestraŽelja po prvem čezmejnem regionalnem profesionalnem simfoničnem orkestru na področju nekdanje Jugoslavije je porodila No Borders Orchestra – projekt, ki vabi k novi obliki komuniciranja.

No Borders Orchestra, Orkerster brez meja, je simfonični ansambel, v katerem so se zbrali izvrstni glasbeniki iz republik nekdanje skupne države s skupnim ciljem: ustvariti povsem novo koncertno izkušnjo, ki z močjo pobotanja in ustvarjalnega sodelovanja spodbuja pozitivno spremembo. No Borders Orchestra podpira povezljivost, medkulturnost, demokratičnost in odprtost, je torej platforma za preseganje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije in krvavega izročila Balkana. No Borders Orchestra se sprašuje: »Kaj je umetniški in družbeni pomen simfoničnega orkestra v 21. stoletju?« in ponuja možne odgovore s svojimi dejavnostmi.

Prvič je nastopil na otvoritvenem koncertu Beograjskega glasbenega festivala (BEMUS) oktobra 2012, s katerim si je vodja orkestra, dirigent Premil Petrović, prislužil nagrado mesta Beograd. Marca 2013 je No Borders Orchestra nastopil v Novem Sadu in Beogradu, nato se je podal na koncertne turneje. Požel je pohvalne kritike za nastope na Dunajskih slavnostnih tednih, na festivalih Kunstenfestivaldesarts v Bruslju, Festival d'Automne v Parizu in Operadagen v Rotterdamu, na Festivalu Marseille, Brisbane, Gwangju in Macao ter na vodilnih festivalih na Balkanu. Orkester je nastopil v uglednih dvoranah v Londonu (Barbican), Hamburgu, Berlinu, Atenah, Lizboni, Toulousu in Strasbourgu, če jih naštejemo le nekaj.

Orkestrove projekte podpirajo številni komisarji Evropske unije in Unesca, zastopniki Berlinske filharmonije in mnogih drugih pomembnih kulturnih ustanov in festivalov na območju balkanske regije. No Borders Orchestra je po poletni turneji leta 2013 s podporo EU posnel album za založbo Deutsche Grammophon in zdaj pripravlja naslednjo zgoščenko za isto založbo.