SI

I

EN


Otvoritveni koncert

Dvorana Union, Maribor

10. 9. 2019 ob 19:30

Haydnova filharmonija
Nicolas Altstaedt, dirigent in violončelist


 
Peter Iljič Čajkovski: Variacije na rokokojsko temo, op. 33, za violončelo in orkester 
Joseph Haydn: Simfonija št. 60 v C-duru, Hob. I:60, »Raztresenec«
***
Joseph Haydn: Simfonija št. 102 v B-duru, Hob. I:102

 

Poln šarma, lahkotnosti in iskrene občutenosti – takšen je lahko prijeten slepi zmenek ali pa ponovno srečanje dobrih starih znancev. In prav takšno bo ponovno srečanje z našim rezidenčnim orkestrom, Haydnovo filharmonijo, in njegovim umetniškim vodjem, Nicolasom Altstaedtom.

Tokrat bo naše druženje potekalo v znamenju premoščanja razdalj in enotnosti čutenja. Na otvoritvenem koncertu bomo s Haydnovo nenavadno teatralično 60. simfonijo prestopali med »čisto« glasbo in njeno povedno močjo. Simfonija št. 102 nam bo pokazala, kako je skladatelj veselice gradiščanskih Hrvatov, ki jih je gledal in poslušal z velikim zanimanjem, ponesel ne le v aristokratsko simfonično glasbeno formo, temveč tudi naravnost v Kraljevo gledališče v Londonu. Za sklep nas čaka skok v rusko romantiko, k melodični in čustev prepolni glasbi, ki mehča srca še danes – Variacijam na rokokojsko temo, s katerimi je Čajkovski izkazal čast violončelu in hkrati z lastnim peresom podoživel duh njemu tako ljubega dunajskega klasicizma.

 

* Vstopnice: festivalski abonma 60 € / 25 € / predprodaja 20 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel