SI

I

EN


Prefinjena moč samospeva

Kazinska dvorana SNG Maribor

15. 9. 2019 ob 19:30

Klemens Sander, bariton
Christian Schmidt, klavir


 
Robert Schumann: Pesnikova ljubezen, op. 48

***

Johannes Brahms:
Pot k ljubljeni, op. 48, št. 1
O, ko bi vedel pot nazaj (Domotožje II), op. 63, št. 8
Majska noč
Suče se kot melodije
Moja ljubezen je zelena, op. 63, št. 5

Richard Strauss:
Mojega srca kraljica
Sanje skozi mrak
Jutri
Ah, nesrečnik sem
Posvetilo

 

Na Festivalu Maribor prehajanje meja vselej pomeni tudi izmenjavo: kulture, znanja, glasbe, glasbenikov in koncertov. S ponosom nadaljujemo sodelovanje s koncertnim ciklom musikabendeGRAZ, saj nam nudi čudovito priložnost, da na svojem odru gostimo najzanimivejše avstrijske glasbene poustvarjalce.

Letošnja izmenjava prinaša večer samospevov. Ob spremljavi pianista Christiana Schmidta, ki smo ga na Festivalu Maribor že spoznali, prihaja na obisk baritonist Klemens Sander, dobitnik številnih uglednih priznanj, kot so nagrade Richarda Tauba (London), mednarodnega Schumannovega tekmovanja (Zwickau) in pevskega tekmovanja S-Hertogenbosch (Nizozemska). Sander je koncertni pevec, z vsem srcem predan samospevu, ki slovi predvsem po interpretacijah, v katerih se zrcalita tako njegova prefinjena intima kot prodorna izraznost.

Prav to dvoje sta ključni sestavini pronicljivega razumevanja in prepričljivega izvajanja samospevov, ki sta jih izbrala za nastop v Mariboru. Čaka nas cikel Pesnikova ljubezen Heinricha Heineja in Roberta Schumanna, ki je izredno (celo samoironično) romantičen, poln trpljenja in ljubezni, ob katerih se naslajata tako nemški pesnik kot tudi genialni uglasbitelj njegovih besedil. Ta glasba zato kar kliče po interpretih, ki so skrajno občutljivi in obenem prikupno duhoviti. In to velja tudi za poznoromantična Johannesa Brahmsa in Richarda Straussa, ki od interpreta terjata izredno glasovno lepoto in ponotranjeno skromnost modrosti.

 

* Vstopnice: festivalski abonma 60 € / 14 € / predprodaja 11,2 € / upokojenci 11,2 € / študenti, invalidi 7 €
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel