SI

I

EN


Od brezmejnih širjav do najintimnejših kotičkov človeške duše

Uvod v letošnji festival, ki ga bomo odprli v eminentni druščini violončelista Nicolasa Altstaedta in orkestra Haydnove filharmonije s sporedom, ki ga zaznamujeta dunajski klasicizem in priljubljena romantična mojstrovina Petra Iljiča Čajkovskega, ponuja prav vse, kar pričakujemo od festivala klasične glasbe. Že četrtkov večerni koncert pa bo presegel pričakovanja in ustaljene okvire!

Zelenjavni orkester, dunajska zasedba svetovne slave, je namreč stičišče najrazličnejših glasbenih zvrsti in stilov. A to ni to, zaradi česar ima v svetu edinstveni status. Unikatni ti umetniki niso (le) zaradi glasbe, ki jo igrajo, temveč zaradi tega, kako jo igrajo! So namreč edini orkester na svetu, ki ne uporablja obstoječih glasbil, temveč si jih člani za sleherni koncert izdelajo sami iz sveže zelenjave. Ob natančnem poznavanju zvočnih lastnosti vsakega zelenjavnega glasbila nato iz njih izvabijo estetsko dovršen zven, s katerim gradijo edinstvene zvočne svetove.

Če bo koncert Dunajčanov izlet v nove zvočne širjave, pa bo že naslednji njegovo popolno nasprotje: od daljnih obzorij bomo pogled usmerili navznoter, v globine človekove duše in intime.

Z absolutno iskrenostjo, prefinjeno muzikalnostjo in globokim razumevanjem glasbe, s katero zlahka zaobjame vse njene plasti in skrajnosti, Nicolas Altstaedt navdušuje kritike in občinstvo po vsem svetu. To drži tudi za Barnabása Kelemena, briljantnega madžarskega violinista, pri katerem ob nesporni virtuoznosti in tehnični podkovanosti kritiki izpostavljajo predvsem njegovo v svetu kričavega zvezdništva kar malce neobičajno prizemljenost, neposrednost in pristnost. Petkov koncert Moč iskrenosti ponuja dragoceno priložnost, da oba velika umetnika doživite hkrati, na istem odru. Ob Šostakovičevem Koncertu za violončelo št. 2, polnem čustvene napetosti in bivanjskih stisk, ter Schubertovi 5. simfoniji, ki kar brbota od veselja do življenja, bosta pokazala, kaj zmore glasba v rokah dveh brezkompromisnih in predanih umetnikov: združiti na videz nezdružljivo in povezati, kar se zdi nepovezljivo!