SI

I

EN


Andrej Rozman - RozaPesnik, dramatik in igralec se je rodil leta 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Leta 1978 je opustil študij slovenistike in s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom. V naslednjih letih so organizirali vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani ter tako odganjali strah tedanje oblasti pred spontanim dogajanjem na ulici. V obdobju 1981–1995 je bil Roza vodja alternativnega Gledališča Ane Monro in začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji.

Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije oziroma jih prestavlja v sodobnost. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater. Junija 2009 je ustanovil versko skupnost Zaničnikov.

Prisoten je v mnogih učbenikih in antologijah (Nasmeh pod solzami, Slovenski smeh, Prosto po ... cvetnik slovenske parodije, Komadi, Drugi komadi, Zlata čebelica itd.). Ker ne verjame v slovensko kulturno in jezikovno politiko, se odvaja od poezije in privaja na izvozu prikladnejšo prozo. Je prejemnik več Levstikovih nagrad.

Svoje delo predstavlja na spletni strani www.roza.si

Glasbeno kraljestvo živali

15. 9. 2019 11:00